söndag 21 augusti 2011

Skrädmjölsgröt - en Lovisfavorit, och Välling - Varför?

Lovis älskar verkligen sin skrädmjölsgröt. Och jag kan bara hålla med, den är riktigt god. Blandar man i lite frukt så blir den ännu godare, och det är ju bra för att lättare kunna ta upp järnet i gröten också. Jag brukar koka egen fruktpuré och frysa in i istärningskuber, perfekt att när gröten är färdig, lägga i en kub med frukt så blir gröten fortare lagom ljummen att äta. Vi har också hunnit prova en industrigröt, Enago mjölkfri gröt med banan. Och hjälp vad äcklig den var! Både Lovis och jag nästan klöktes, både smak, lukt och konsistens gjorde att den snabbt åkte i soporna och vi gjorde en portion skrädmjölsgröt istället.


Intressant är det ju att jämföra näringsvärden, eftersom inte minst BVC kan tjata sig blåa om att man "måste" ge gröt, och i deras värld är det alltid industrigröt. Skrädmjölsgrötens järn tas lättare upp av kroppen, eftersom det är naturligt järn, till skillnad från det som finns i köpegröten. För barn är rekommenderat intag av järn 5-10 mg per dag. Lovis äter en eller två portioner om dagen, och tillsammans med all bröstmjölk och allt hon plockar i sig är jag helt övertygad om att hon får i sig allt hon behöver.


100 g skrädmjöl innehåller:
Energi 1544 kJ/369 kcal
Protein 13,3 g
Kolhydrat 62 g
varav sockerarter 1,3 g
Fett 7 g
varav mättat 1,22 g
varav enkelomättat 2,24 g
varav fleromättat 2,82 g
Kostfiber 10 g
Natrium 2 mg
Järn 5,3 mg
Kalium 400 mg

Kalcium 56 mg
Magnesium 130 mg


Vi har återigen fått post, denna gången var det Semper som med rabatt på havrevälling gjorde reklam för så kallad "god natts sömn". Den hamnade direkt i soporna. För oss med mjölkallergisk Lovis skulle den snarare resultera i en hel massa skrik och ont i magen. Men det fick mig att fundera. Varför ger man barn under ett år välling? För även om man ger flaska så rekommenderas ju ersättning under hela det första året. Och ammar man kan jag verkligen inte se varför man ska ge välling. Risken torde väl snarare vara att barnet väljer flaskan och vällingen över bröstet? Och att mamman iom detta får ont i brösten, om nu barnet ens tar flaskan. Jag tänkte lite till och kom fram till att det kanske är längtan efter en bättre nattsömn som gör det. Om BVC nämner välling och hur barnet sover i samma mening, och när vi får reklam som bakar ihop sömnen med välling, då är det kanske inte så konstigt att det ges? Men har det verkligen någon positiv effekt?


Är det kanske så med välling som med industrigröt, att det är något vi ger våra små barn bara för att vi "ska"? Att det går av gammal vana för BVC-ssk att rekommendera det, för att så har vi alltid gjort. Att barnmatsföretagen forsätter sina utskick om god sömn och medföljande rabatt, och att vi alldeles glömmer att de bryr sig föga om huruvida vårt barn sover eller inte. För dem gäller att skapa ett behov, en vana och ett köpmönster som kan forsätta länge. Kanske är det dags att vi börjar tänka själva, behöver jag och mitt barn verkligen detta, eller är det ett behov som prackas på oss, som egentligen inte finns?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar