måndag 25 juli 2011

Amning enligt Miljöpartiet, eller Amningsrekommendationer del 2

Jag ställde som bekant frågan om varför Sverige inte följer WHO:s rekommendationer om amning, inte bara till SLV utan även till politiker.

Helene Öberg, Talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor för (MP) i Stockholmslandsting, har nu svarat, vilket jag är mycket tacksam för.

Såhär skriver hon:

" Vi ser på amning som en folkhälsofråga. Miljöpartiet har lagt en motion i riksdagen om att amning ska vara en prioriterad fråga både lokalt och globalt och att amningens hälsofrämjande effekter ska lyftas fram.
Socialstyrelsen har tydliga föreskrifter kring vårdgivarens ansvar att informera om amning, och vi tycker att det är bra och tillräckligt. Jag tycker att den information Livsmedelsverket ger i det du länkade till mig motsvarar WHO:s rekommendationer och det är också Livsmedelsverkets avsikt.
Det är viktigt att det finns stöd för kvinnor som ammar och vill amma.
Lokalt arbetar Miljöpartiet för detta i många landsting. I Stockholms landsting har vi till exempel föreslagit en särskild amningsmottagning, dit man ska kunna vända sig med frågor kring amningen eller få hjälp med besvär eller oro som uppstår.

Här är tre riksdagsmotioner som vi stått bakom som gäller amning
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GL02So339
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GO02Sf274
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GN02So356

Jag tycker det var ett intressant svar. Vi har uppenbarligen inte samma syn på SLV:s rekommendationer. Men det är positivt att MP verkar för amning. I den första motionen som Helene Öberg länkar till kan man bland annat läsa:

" Nu kommer signaler om en ”återupplivning” av arbetet med BFHI, sam­tidigt som det pågår en revidering av barnmatskoden. Vi hälsar det med till­fredsställelse men vill understryka behovet av en god samordning av insatser från myndigheter och frivilligorganisationer. Dessutom har det under senare tid kommit oroande tecken på att producenterna av bröstmjölksersättningar, Findus (svenska Nestlé) och Semper (Arla) stärker sina intressen genom stöd till forskning och utbildning i näringslära. Detta måste beaktas särskilt i arbetet med den nya koden.
Amning är en förebyggande friskvårdsinsats av högsta dignitet, som enligt all forskning ger oss både friskare barn och friskare vuxna
. Då det blir allt vanligare med så kallad ”tidig hemgång” får det amningsstödjande arbetet en allt större betydelse."

I den tredje motionen kan man läsa:

Amning är en folkhälsofråga som till stora delar fungerar förebyggande
när det gäller små barns status på immunförsvaret. Vid en jämförelse
mellan amning och flaskuppfödning är amningen överlägsen. All den
näring som det lilla barnet behöver finns i modersmjölken, i exakt rätt
sammansättning.

Innocentideklarationen innebär att landet erkänner amningen som en unik
process som:
- ger spädbarn idealisk näring och bidrar till att de växer och utvecklas väl,
- minskar frekvens och svårighetsgrad av infektionssjukdomar och
därigenom bidrar till minskad sjuklighet och dödlighet bland spädbarn,
- bidrar till kvinnors hälsa genom att minska risken för bröst
- och äggstockscancer och genom att förlänga tiden mellan graviditeter,
- medför sociala och ekonomiska fördelar för familjen och samhället,
- ger de flesta kvinnor en känsla av tillfredsställelse när den fungerar väl.
Nya forskningsrön har visat att:- ju närmare man är idealet av enbart amning under de första sex månaderna och därefter ju längre barnet ammas (med tillägg av annan mat), desto större är de här nämnda fördelarna,
- att amningsbefrämjande program kan leda till positiva förändringar när det gäller amningsbeteendet."

Jag tackar för svaret Helene Öberg och jag är glad, glad att se att amning faktiskt prioriteras, i alla fall av Miljöpartiet.

2 kommentarer:

  1. Inte att glömma finns många mammor som verkligen vill amma, men där det av många olika bakgrunder eller orsaker inte kan. Dessa bör inte föras bakom ljuset som dåliga mammor för de älskar sina barn minst lika mkt som ammande mammor. Självklart är amning bästa alternativet, men det gäller att se till varje enskild individ vad som är bäst för just den och det är varje familjs egna val att fatta det beslutet utan att få en stämpel på sig att man är en sämre eller bättre förälder till sitt barn.

    SvaraRadera
  2. Du har självklart helt rätt! Min son Wille är flaskmatad eftersom jag inte fick amningen att fungera, han var liten till växten och ville inte äta. Som flaskmatande mamma kände jag mig respekterad på ett annat sätt, det var ingen som ifrågasatte att jag matade honom på restaurang osv. Jag ser det inte som en motsättning mellan flaskmatande och ammande mammor, alla måste ha rätt att mata sitt barn där dom är, hur dom än gör. Och alla måste också få vara stolta över sitt sätt, över sitt val, om de vill, utan att det behöver ifrågasättas eller såra någon annan.

    SvaraRadera